Wiśnia i śliwa cz. 7
Morela i brzoskwinia mają pestkowce o kosinatej skórce, ale pestka u moreli jest gładka, kiedy u brzoskwini ma głębokie dołki i bruzdy na swej powierzchni. Niektóre śliwy, jak ogrodowa węgierka niekiedy, a też ogrodowa Iubaszka i dzika tarnina zawsze, są cierniste. Ich pędy od miejsca do miejsca pokryte są cierniami. Te ciernie wychodzą jak wszystkie pędy z kątów liści, rosną też przez czas jakiś wierzchołkiem, wydają pod wierzchołkiem liście, po pewnym jednak czasie przestają rosnąć, -drewnieją, ich wierzchołek zaostrza się, liście odpadają i cierń jest gotowy jako narzędzie obronne rośliny.
Ciernie są to więc zmienione pędy, można powiedzieć pędy skrócone, bo nie wyrastają w latorośle.
Pokrewny śliwom migdał jest sporym drzewem, którego różowe kwiatki rozwijają się przed liśćmi; ma pestkowiec kosmaty, mięso jego mało jest soczyste i nie regularnie kurcząc się odpada od pestki dziurkowatej i kruchej, zawierającej jedno nasienie migdałem zwane.
Wszystkie te rośliny mają prócz jednakowego owocu, to jest pestkowca, podobne kwiaty, o osadniku słoikowatym, który po okwitnieniu z siedzącymi na jego kraju działkami, płatkami i pręcikami odpada. Na szypułce pozostaje tylko zalążnia, która zamienia się na pestkowiec. Nasiona są bezbielmowe dwuliścienne. Tworzą one rodzinę migdałowatych.
Z migdału jadamy nasiona, ze wszystkich innych powyżej wymienionych mięso owocu. Migdał i morela pochodzą ze Wschodu, brzoskwinia z Persji, dlatego u nas zimy dobrze nie wytrzymują.